Flyer tot 4 januari bij het Scheepvaart Museum

24 december 2014

Vanaf 18 december is het originele zeiljacht Flyer, waarmee Van Rietschoten in 1978 de Whitbread Round the World Race won, te bewonderen bij Het Scheepvaartmuseum. Zeiljacht Flyer ligt daar de gehele kerstvakantie, t/m zondag 4 januari 2015, aan de steiger.

Flyer is aangemeerd vanwege het feit dat Het Scheepvaartmuseum twee unieke scheepsmodellen van de winnende jachten, de Flyer I en Flyer II, van Cornelis (Conny) van Rietschoten (1926-2013) heeft opgenomen in de tentoonstelling: ‘De Jachtmodellen’. Van Rietschoten won als eerste Nederlander wat toen nog de Whitbread Round the World Race heette en tegenwoordig de Volvo Ocean Race.

Conny van Rietschoten is door zijn aansprekende successen Nederlands beroemdste zeezeiler geworden. In 1978 won hij de Race met zijn schip Flyer. In 1982 won hij voor de tweede keer met een nieuw schip, dat opnieuw de naam Flyer droeg. Van beide jachten liet hij gedetailleerde modellen bouwen, die hij legateerde aan Het Scheepvaartmuseum.

Tentoonstelling De Jachtmodellen

De tentoonstelling De Jachtmodellen met scheepsmodellen geeft een fraai beeld van pleziervaart door de eeuwen heen, van spiegeljachten, boeiers tot oceaanracers. De modellen zijn een lust voor het oog. De scheepsmodellen zijn vaak net zo kunstig gemaakt als het origineel. Zelfs de versiering van de modellen is gelijk aan de echte jachten. Het Scheepvaartmuseum heeft nu alle jachtmodellen in zijn collectie van de drie keren dat een Nederlands schip de belangrijkste zeilrace om de wereld heeft gewonnen. De Volvo Ocean Racer ABNAMRO1, winnaar van de race in 2005-2006 en de minder bekende winnaar de Equity and Law II, deelnemer aan de race in 1989-1990 met schipper Dirk Nauta zijn al te zien.

Extra activiteiten

In december en januari zijn er elke zondag rondleidingen langs onder meer de tentoonstellingen De Jachtmodellen en De Navigatie-instrumenten en is er speciale aandacht voor de Volvo Ocean Race. In december vindt daarnaast elke vrijdag het Verhaal op Zaal plaats in de tentoonstellingen De Jachtmodellen en De Navigatie-instrumenten.